Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Σκοπέλου σε συνεργασία με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) πραγματοποίησαν εκδηλώσεις στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Climate Campaigners, με σκοπό την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και μαθητριών.
Εικόνα 1: Παρουσίαση του προγράμματος & της εφαρμογής στους μαθητές
Στόχος του Climate Campaigners είναι η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσω μίας σύγχρονης και πρωτοποριακής προσέγγισης. Μέσω της εφαρμογής Climate Campaigners App, που αναπτύσσεται ειδικά για το έργο, οι κάτοικοι των πόλεων -πιλότων σε όλο τον κόσμο καλούνται να γίνουν μέλη μίας παγκόσμιας κοινότητας, να συμμετέχουν σε διάφορες δοκιμασίες, γνωστές ως #CCchallenges και με έναν τρόπο διαδραστικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες, προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Εικόνα 2: Παρουσίαση του προγράμματος & της εφαρμογής στους μαθητές
Ξεκινώντας από τους ενεργούς πολίτες του μέλλοντος, η ομάδα του ΔΑΦΝΗ με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και εκπροσώπων του Δήμου Σκοπέλου πραγματοποίησαν επισκέψεις στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του νησιού και παρουσίασαν στα παιδιά το έργο, την εφαρμογή, και πώς όλοι μαζί μπορούν να συμβάλλουν ώστε να μετατραπεί η Σκόπελος σε νησί με μηδενικό αποτύπωμα έως το 2030.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και περιλαμβάνει ένα εταιρικό σχήμα από 16 ακόμη εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, οργανώσεων και επιχειρήσεων σε 11 χώρες από όλο τον κόσμο (Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Καναδά, Λιθουανία, Τουρκία, Περού, Ν. Αφρική, Φινλανδία).
Η Σκόπελος αποτελεί το πρώτο ελληνικό νησί-πιλότος στο έργο, ενώ αργότερα με την υποστήριξη του ΔΑΦΝΗ θα ακολουθήσουν και τα γειτονικά νησιά, Σκιάθος και Αλόννησος.
Ο Δήμαρχος
Σταμάτης Περίσσης